07 פבר פרקט
הפרקט יוצר תחושת חמימות במרחב הביתי
אם ברצונכם לשדרג אזור מסוים בביתכם, יתכן ופרקט הוא בדיוק מה שאתם צריכים. הוא יוצר תחושת חמימות במרחב הביתי ומעניק מראה יוקרתי. בשנים האחרונות צריכתו עולה בהתמדה, בניגוד לעבר בו נחשב היה למוצר המיועד “לעשירים בלבד”. קיימים בשוק פרקטים מחומרים שונים, ובהתאם לכך גם רמת המחיר שלהם משתנה. פרקטים העשויים עץ מלא בדרך כלל יהיו כבדים יותר ובעלי נוכחות בולטת בשטח. הם מורכבים משלוש שכבות של עץ ומיועדים להחזיק לאורך שנים רבות. כיוון שהם עשויים מחומר טבעי הם נמצאים בקצה הגבוה יותר של סקלת המחירים.
כיום ניתן להשיג פרקטים סינטטיים מסוג למינציה שדומים מאוד לכזה האמיתי היקר מהם פי 3. מדובר בעצם בצילום מודפס של עץ, המודבק על גבי עץ אמיתי. מראהו דומה לעץ והוא פותח בפניכם עולם שלם של דגמים וגוונים שונים. ככל שתשקיעו בפרקט הסינטטי יותר, כך תקבלו תמונה מגוונת יותר של העץ העדיפה על פני חזרתיות רבה של דוגמת העץ. אף על פי הגדרתו כסינטטי, הוא עשוי ברובו מחומרים טבעיים ממוחזרים כמו עצים, דבקים ושאריות נוספות מתעשיית העץ. היות והוא דק, עוביו רק 10 מ”מ, ניתן ליישם אותו בהדבקה על רצפה קיימת ולחסוך את נושא השיפוץ. הפרקט הסינטטי קל מאוד לניקוי ואינו רגיש לשריטות, בניגוד למשטחי העץ הטבעי.
איך בוחרים פרקט?
מבחינת הגוון, מומלץ להתאים את צבעו לצבע הרהיטים בחדר בו הוא יותקן. לכל פרקט רמת שחיקה שונה, ורצוי לבחור בהתאם לרמת השימוש בחדר. למשל לסלון כדאי לבחור כזה בעל רמת שחיקה גבוהה כיוון שבסלון כל בני הבית עושים שימוש ברמה היומיומית. כיום דרגת השחיקה הרווחת לפרקטים היא לא פחות מ- AC4 . רמת הרעש שלו גם היא גורם מכריע בבחירה. אם הוא מיועד למרפסת אין בעיה לבחור בפרקט “מרעיש”, אולם אם הוא מיועד לחדר השינה כדאי לבחור באחד שיהיה “שקט” יותר.
ממה עשוי הבסיס?
קיימים סוגים שונים של חומרים מהם עשויה ליבת הפרקט הסינטטי. החומר הירוד והזול ביותר הוא הקרטון הדחוס. הוא נשחק מהר ולכן אינו מומלץ לרכישה. אחריו הופיעה הסיבית, לוח עשוי שבבי עץ עדינים שעובדו עם דבק. למרות שפרקט עשוי סיבית איכותי יותר מזה העשוי מקרטון, הוא עדיין לא מומלץ מכיוון שאינו דחוס ועמיד מספיק. החומרים המומלצים ביותר כיום לליבה של פרקט הם ה- MDF וה- HDF. ה- MDF הוא הבסיסי והראשון שהומצא, וה- HDF הוא חדש יותר ובעל צפיפות וחוזק גדולים יותר. הוא אף סופח פחות לחות מה- MDF.
שיטות חיבור פרקטים
בעבר היו מחברים לוחות פרקט אחד לשני באמצעות דבק, שעלול להתפורר ולהיות רעיל. שיטה אחרת בה כן עושים שימוש כיום היא שיטת הנעילה. מדובר בחיבור הלוחות ללא שימוש בדבק. שיטה מתקדמת יותר היא שיטת הקליק ההיקפי, בה מחברים את הלוחות בזווית ונועלים אותם. ישנה גם שיטה המשלבת בין הקליק לנעילה אך היא אינה מומלצת. השיטות המתקדמות ביותר כיום הן שיטת ה”טופ לוק דאבל קליק” המחברת שתי לוחות בנעילה כפולה (בראש ובצדי הלוח) ושיטת ה”נעילה בקפיץ” הנועלת את הלוח מכל צדדיו.
עצות לתחזוקה נכונה
הפרקט נחשב לחומר רגיש, לכן כשעורכים שיפוץ או בונים מחדש בית מתקינים אותו בסוף. כך הוא לא יפגע מעבודות השיפוצים. כאשר מכניסים את הרהיטים לאחר התקנת הפרקט, אסור לגרור אותם על המשטח מכיוון שהוא עלול להינזק. יש לשים חומר חוצץ כלשהו בין הרהיטים לפרקט, או להתקין הגנות מתחת לרהיטים, המיועדות למנוע שריטות שלו. באשר לתחזוקה השוטפת של הפרקט, חשוב מאוד לא לנקות אותו באמצעות שטיפה עם דלי מים, אלא להשתמש בסמרטוט לח בלבד. מים מביאים להרס שלו.
לא לשכוח את האחריות
כאשר ניגשים לבחור פרקט חשוב לקחת בחשבון את מרכיב האחריות. כדאי לבדוק כמה שנות אחריות מעניק היצרן על זה שבחרתם ואתם מעוניינים להתקין בביתכם. אחריות יכולה להינתן גם מטעם הספק ובכל מקרה יש לבקש אחריות מטעם המתקין על עבודת ההתקנה עצמה.